Peppermynte 30gram

Peppermynte har i flere hundre år vært en viktig krydder-, duft- og medisinplante. Også i våre dager hører urten med blant de mest brukte smakstilsetninger i legemidler, næringsmidler og nytelsesmidler. 

I farmasøytiske produkter blir peppermynteolje eller mentol ofte tilsatt både for den terapeutiske virkningen og for smakens skyld.


Peppermynte ved fordøyelsesplager

Ved innvortes bruk er den farmakologiske virkningen av peppermynte og peppermynteolje nyttig ved en rekke kliniske situasjoner. Det kan være alt fra irritabel tykktarm, tarmkolikk, gallestein, muskel- og skjelettplager, til vanlig forkjølelse. 

Flere kliniske studier utført i Danmark og England har vist at peppermynte kan dempe symptomene på irritabel tykktarm, en lidelse som det finnes få andre virksomme midler mot. 

I tilknytning til fordøyelsessystemet brukes peppermynte først og fremst som en aromatisk bitterstoffdroge ved nedsatt appetitt og generelt dårlig fordøyelse. Urten stimulerer utskillelsen av fordøyelsesvæsker fra mage, tarm og galleblæren. Den har dessuten krampeløsende og antibakterielle egenskaper, noe som gjør peppermynte til et ypperlig middel mot gjæring og gassdannelser i tarmene, og ved kolikksmerter. 

Peppermyntete er kanskje et av de beste midlene vi har ved kolikksmerter og kramper i magen hos både barn og voksne.

Urten inneholder 5-7 % garvestoff, noe som gjør at sterk peppermynte-te også kan brukes som et lett stoppende middel ved diaré. Peppermynte kan ha en kvalmestillende effekt, og lunken peppermynte-te før måltidene kan dempe kvalme og stimulere matlysten. Det kan også dempe kvalme i forbindelse med reisesyke. 

Brukt i gurglevann vil peppermynte kunne motvirke dårlig ånde.

Peppermynten har en mildt bedøvende virkning på mageslimhinnene og virker på den måten som et antibrekkmiddel. Den styrker lever- og galleblære-funksjonen ved at den både gir økt galleproduksjon i leveren og stimulerer til økt utskilling av galle fra galleblæren. En blanding av mentol og beslektede terpener (menton, oinen, borneol, cineol og kamfen) kan hjelpe til å løse opp gallesteiner, noe som er vist i flere studier. Dette kan være en effektiv metode som kan erstatte operasjon, og det er normalt trygt å prøve en slik kur selv om man må bruke blandingen over viss tid. Det finnes mange gallesteinspasienter har hatt gode erfaringer med peppermyntete. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis gallesteinen blokkerer gallegangen, må peppermynte eller peppermynteolje brukes bare i samråd med lege. I slike tilfeller kan stimulering av gallesekresjonen nemlig forårsake komplikasjoner.

Peppermynte er effektivt mot matforgiftning, noe som er vist gjennom urtens gode evne til å hemme veksten av Salmonella- og Listeria-bakterier. Peppermynte-te kan ellers anbefales ved kvalme og oppkast. Ved magesår eller kroniske betennelser i magen er imidlertid kamille en bedre urt enn peppermynte.

Peppermynte-te lages ved at en toppet teskje knuste peppermynteblad overhelles en kopp kokende vann. Denne blandingen skal trekke under lokk i inntil 10 minutter før bladene siles fra. Det er en fin kvelds-te som har en beroligende virkning på både kropp og sinn. Den medisinske virkningen av peppermynte-te er merkbar, og derfor bør ikke teen drikkes vanemessig som kose-te. Da vil kroppen tilpasse seg de virksomme innholdsstoffene, og den medisinske virkning vil etter hvert utebli.

Vær også oppmerksom på at spedbarn kan være ømfintlige for mentol, og de har derfor ikke godt av peppermynte-te.


Smertestillende effekt

Når migrene er knyttet til dårlig fordøyelse kan peppermynte brukes, men ellers må man unngå peppermynte ved migrene. Urten virker nervestyrkende og kan lindre angst, spenninger og hysteri. Ved smertefulle menstruasjoner kan peppermynte lindre smertene og lette de tilhørende spenningene.


Peppermynte ved luftveislidelser

Peppermynte blir mye brukt i hoste- og slimløsende teer. En urte-te med peppermynte kan være nyttig ved vanlig forkjølelse, da urten har vist seg å ha virushemmende egenskaper og samtidig virke svettedrivende. 

Vær oppmerksom på at polyfenolene, de mest virksomme antivirale forbindelsene, finnes i større konsentrasjoner i teen enn i den eteriske oljen.


Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Peppermynte regnes som en trygg urt å bruke i form av te, men på grunn av et relativt høyt innhold av garvestoffer i urten, bør langvarig og sammenhengende bruk av peppermynte unngås. Den muskelavslappende virkningen av peppermynte kan gjøre at lukkemuskelen mellom spiserøret og magen også blir avslappet, noe som kan føre til at magesyre kommer opp i spiserøret og forårsaker halsbrann. Derfor bør personer som lett får halsbrann unngå peppermynte, da den kan forverre plagene.

$10,00