I Bibelen omtales isop på flere steder. Urten ble i bibelen ansett som hellig og ble brukt til å rense templene og til rituell renselse av de spedalske. I Salmenes bok 51:9 står det f.eks.: "Rens meg fra synd med isop så jeg blir ren".
Isop som medisinplante
Isop inneholder bl.a. en eterisk olje, flavonglykosidet hesperidin og garvestoffer. Disse stoffene gjør at urten kan ha mangesidig medisinsk virkning. Isop virker slimløsende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, astringerende (sammentrekkende), svettehemmende og svakt urindrivende.
Isop mot luftveisplager
Hovedanvendelsesområdet for isop er ved luftveisplager som hoste, kikhoste, astma og bronkitt, særlig når det er stor slimproduksjon. Isop øker produksjonen av tyntflytende slim, samtidig som den virker slimløsende. Disse egenskapene gjør at tykt, seigt slim kan hostes opp. Isop kan irritere slimhinnene i luftveiene, så det er best å bruke urten etter at en infeksjon har avtatt litt. Fordi den virker beroligende, er isop et godt middel ved astma hos både voksne og barn, spesielt når det er mye slim. Ved hoste kan isop gjerne kombineres med lakrisrot(Glycyrrhiza glabra) eller filtkongslys (Verbascum thapsus), og ved bronkitt med eukalyptus (Eucalyptus globosus) og timian (Thymus vulgaris).
Virushemmende effekt
Uttrekk av isop har ellers vist seg å kunne motvirke virus (særlig det Herpes simplex viruset som gir forkjølelsessår). Isop inneholder ellers et polysakkarid som har fått betegnelsen MAR-10, og som i reagensrørforsøk har vist seg å forhindre HIV type 1 virus i blod å formere seg, mens det ikke har noen virkning på normale cellers livssyklus. Derfor er forskere nå opptatt av å finne ut om isop kan ha en nytteverdi i forbindelse med aids.
God for fordøyelsen
Isop kan også være nyttig ved betennelser i urinveiene, nyrene og galleblæren. Urten stimulerer appetitten og utskillelsen av fordøyelsesvæsker og er således en brukbar urt også ved plager i fordøyelsessystemet, som magesår, betennelser, luftplager, oppblåsthet og kolikk. På samme måte som salvie (Salvia officinalis), kan en urtete av isop brukes mot nattesvette og andre nervøst betingede svetteutsondringer. Isop virker blodfortynnende. Urten har imidlertid også en normaliserende virkning på blodtrykket og kan benyttes ved lavt blodtrykk.
Utvortes bruk av Isop
Et bad med uttrekk av isop kan gjøre godt ved revmatiske plager. Knuser man de grønne bladene, kan de brukes som grøtomslag, eller man bruker tøykompresser som dyppes i isop-te og legger disse på betent hud, blåmerker og sår som gror seint, f.eks. leggsår. En urtete laget av isop kan videre brukes som gurglevann mot betennelser i munn og svelg. For å styrke synet er det blitt anbefalt å bade øynene med mild, lunken isop-te, men ønsker du å prøve dette må du huske å filtrere teen gjennom et kaffefilter, da alt som skal dryppes på øynene må være helt fritt for partikler.
Et uttrekk av isop har vært brukt som et middel mot hode- og kroppslus. Man kan ellers lindre kløen av insektstikk ved gni knuste blad på stikkstedet.
Magisk anvendelse av isop
I magien sies det at isop er knyttet til krepsens tegn og planeten Jupiter, og symboliserer renhet. Urten skal være et glimrende middel mot djevler, hekser og trolldom. For å fjerne negativitet, kan man lage en symbolsk sopelime av isopgreiner og bruke den til å koste med innendørs for å fjerne all negativ energi eller plagsomme ånder. Man kan bruke tørket isop som røkelse. Man kan også tilsette en halv kopp isop-te til vaskevannet man bruker når man rengjør huset. En bunt isopgreiner kan også brukes til å skvette vann på ulike gjenstander for å velsigne dem. Å tilsette litt isop til badevannet anses som nyttig i helbredelses- og renselsesritualer, særlig hvis man føler seg deprimert.
Anvendelse og dosering
Isop brukes medisinsk i form av urtete, tinktur, flytende ekstrakt eller sirup. Når man lager urtete kan man bruke to teskjeer finhakket urt per kopp kokende vann, og la det trekke under lokk i 5-10 minutter før urten siles fra.
Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er ingen rapporter om bivirkninger eller interaksjoner med medisiner etter bruk av isop i normale doser som urtete. Isop bør imidlertid ikke brukes i større mengder over lang tid, og ikke av gravide (pga livmorssammentrekkende egenskaper). Urten bør heller ikke brukes av pasienter som plages av nervøs irritabilitet. Overdosering av isop kan påvirke hjernesentre og forårsake nervøse forstyrrelser og skjelving.